HAZIRLIK AŞAMASINDA

(Atölye çevrimiçidir.)

Yaşamımızı devam ettirmek için gerekli temel besin maddelerini aldığımız yemekler günümüzde insanlığın sınırlarını oluşturan sosyal yapıları anlamlandırabileceğimiz araçlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu özelliğiyle kimliğimizin oluşum sürecinin merkezine yerleşen yemek, en basit haliyle neyi, ne zaman, nasıl ve kiminle yediğimiz, toplumdaki konumumuzu belirliyor. Aynı zamanda başkaları tarafından nasıl görülmek istediğimizi de yeme-içme tercihlerimizle şekillendirebiliyoruz. Hal böyleyken, yemek bize hangi sınıfa ait olduğumuz, toplumsal cinsiyet tercihimiz, hangi dine mensup ya da hangi milletten olduğumuz konusunda fikir verir hale gelebiliyor.

Yemek ve kültür arasındaki bu yakın ilişki mercek altına alınırken, yemeğin milli/ulusal kimliklerimizi inşa ederken kullandığımız bir araç haline geldiğini de görüyoruz. İki yönlü işleyen yemek-kültür ilişkisi, demokratik ve kapsayıcı ideallerle oluşturmaya çalıştığımız toplumlarda bizleri bir yandan gastro-milliyetçilik gibi uç kavramlar, bir yandan da özellikle 20 ve 21. yüzyıllarda ivme kazanan göç kavramıyla ilişkiler üzerine düşünmeye itiyor. Toplumsal kimlik oluşumunun yanında, yemeğe dair olmazsa olmazlarımız yaşadığımız coğrafyalarda sosyal hareketlerin bir parçası haline gelirken, çevresel ve ekonomik değişimlerden de etkileniyor. Bu durum siyasetle ilgilenmeyenleri bile içinde bulunduğu sosyo-politik ve ekonomik süreçler üzerinde daha fazla düşünmeye zorluyor.

Özetle, bugün marketten ya da pazarlardan temin ettiğimiz gıdaların besleyici rolünün ötesine geçerek yemeği merkeze alan, kültürden siyasete, ekonomiden çevresel değişimlere varan analizlerle dünyayı, toplumları ve siyaseti okumak mümkün. Bu okumayı bütüncül bir anlayışla yapmak bugün egemen olmayan toplumların olduğu kadar egemen milli kültürlerin de kaybetmekle yüzleştikleri kültürel mirasın önemini vurgulamak, bu süreçte oluşan tehditleri ve fırsatları anlamlandırmak ve geleceğe dair projeksiyon yapabilmek adına önem taşıyor.

Dr. Anna Maria Beylunioğlu yöneticiliğinde çevrimiçi gerçekleştirilecek bu atölyede, yemek toplumsal sınıf, toplumsal cinsiyet, din ve milliyetçilik gibi kavramlar etrafında ele alınacak. Atölyede, sosyal değişimlerde yemeğin rolü, yemeğin ekonomi politiği ve günümüzde çevresel, sosyal, politik ve ekonomik krizler ışığında kültürlerin geçirdiği değişim tartışmaya açılacak.

Atölye program içeriğine buradan ulaşabilirsiniz.

18 Mayıs – 6 Temmuz 2023 tarihleri arasında düzenlenecek atölyenin kontenjanı 15 kişiyle sınırlıdır. 6 Şubat 2023’te yaşanan deprem felaketinden etkilenen şehirlerde yaşayan katılımcılar için ücretsiz kontenjan ayrılacaktır.

Atölye çevrimiçi yürütülecek ve katılımcılara atölye sonunda Yesayan Salonu tarafından Yemek, Toplum ve Siyaset Atölyesi Katılım Belgesi verilecektir.

Yönetici: Anna Maria Beylunioğlu
Süre: 8 hafta (16 saat)
Gün ve Saat: Perşembe, 19:00-21:00
Ücret: 2400 ₺*
Son Başvuru Tarihi: 16 Mayıs 2023*

a) Öğrencilere, b) 11 Mayıs’a kadar kayıt yaptıranlara, c) www.arasyayincilik.com sitesinden 500 liralık alışveriş yapanlara %20 indirim uygulanacaktır.

ARAS YAYINCILIK İTH. İHR. LTD. ŞTİ.
Garanti Bankası, Galatasaray Şubesi
Hesap No: 068- 6297699
Iban: TR280006200006800006297699

Dekonta “Yemek, Toplum ve Siyaset Atölyesi katılım ücreti” bilgisi, isim- soyisim ile birlikte işlenmeli ve dekontun kopyası bilgi@yesayansalonu.com adresine gönderilmelidir.

*

Anna Maria Beylunioğlu Profesyonel şeflik eğitimi de almış bir sosyal bilimcidir. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler üzerine lisans ve yüksek lisans eğitimi aldıktan sonra doktora eğitimini İtalya’nın Floransa şehrindeki Avrupa Üniversitesi Enstitüsü’nün Sosyal ve Siyasal Bilimler Bölümü’nde tamamlamıştır. Dr. Beylunioğlu, din-devlet işleri, din özgürlüğü ve Türkiyeli dini azınlıklar alanlarında iki kitap, çeşitli kitap bölümleri, dergi makaleleri ve fikir yazılarının da dahil olduğu geniş çapta yayınlar yapmıştır. Beylunioğlu, yemek kültürü ve gastro-diplomasi ile ilgili makaleler kaleme almakta (bunlardan bazılarına www.mutfaktakiakademisyen.com  ya da editörlerinden olduğu www.nehna.org web sitesinden ulaşılabilir) ve MEF, Koç ve Bahçeşehir Üniversitesitelerinde “Yemek, Siyaset ve Toplum” ve “Din, Siyaset ve Toplum” dersleri vermektedir.