HAZIRLIK AŞAMASINDA

(Atölye dili Türkçedir ve program boyunca tartışılacak metinler Türkçe ve İngilizcedir.)

(Atölye çevrimiçidir.)

Bu atölyede, Osmanlı Ermenilerinin, 19. yüzyıldan 20. yüzyıla, millet sistemi içerisindeki reaya konumundan tarihsel topraklarında bir azınlık topluluğuna ve nihayet yok oluşa uzanan dönüşüm hikâyesini tartışacağız. Tartışmanın ana malzemesini toplumsal yapı, kurumlar, olaylar ve bunlar etrafındaki değişim oluşturacak.

19. yüzyılla birlikte millet sisteminin çözülüşü, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki geleneksel statünün parçalanmasına neden oldu. İktidar ve toplumun bir kesimi için modernleşme, batılılaşma, kapitalistleşen dünyanın parçası olma arzusu mutlaktı, ancak yapısal zorluklar ve türlü iç ve dış dirençler bu genel eğilim etrafında derin çatışmalar ve çatlaklar yaratıyordu. Bütün bunların sonunda yükselen gerilimin şiddet kültürüyle birleşmesi ise Anadolu’nun Hıristiyan halklarının yok edildiği felaketleri getirdi. Bu felaketler çağı aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’nun da sonu anlamına geldi. Bu sürecin bakiyesi olan sorunlar Cumhuriyet Türkiyesi’ne aktarılacak, bir kısmı yine şiddet ve baskı ile çözülürken, bir kısmı ise 21. yüzyıla taşınacaktır.

Atölyede Osmanlı Ermeni toplumunu, onun, kültürel, toplumsal, siyasal yapısını, diğer topluluklarla ve devletle ilişkileri göz önünde bulundurarak anlamaya çalışacağız. Kaynaklarımız büyük ölçüde Türkçede yayımlanmış kitap bölümleri ve makaleler olacak. Tartıştığımız tüm konulara ilişkin edebi eserlere temas ederek dönemin ruhunu daha iyi kavramaya gayret edeceğiz. Konuya meraklı herkesin katılabileceği atölyede ele alınan geniş döneme analitik ve eleştirel bir yöntemle yaklaşmaya çalışacak, böylece sadece Osmanlı Ermenilerini değil, genel olarak Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemini idrak etmeye gayret edeceğiz.

Atölye program içeriğine buradan ulaşabilirsiniz.

26 Eylül – 14 Kasım 2022 tarihleri arasında düzenlenecek atölyenin kontenjanı 15 kişiyle sınırlıdır.

Atölye çevrimici yürütülecek ve atölyeyi tamamlayan katılımcılara Yesayan Salonu tarafından “Osmanlı Ermenileri: Kültür, Toplum, Siyaset Atölyesi Katılım Belgesi” verilecektir.

Yönetici: Rober Koptaş
Süre: 8 hafta (16 saat)
Gün ve Saat: Pazartesi, 19:00-21:00
Ücret: 1500 TL *
Son Başvuru Tarihi: 25 Eylül 2022[/vc_column_text][button size=”medium” target=”_blank” hover_type=”default” text=”Atölye Katılım Formu” link=”https://www.yesayansalonu.com/atolye-katilim-formu/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”#ff595a” hover_background_color=”#0082cb” border_color=”#ff595a” hover_border_color=”#0082cb” margin=”15px” custom_class=”butonzzzz”][vc_column_text el_class=”goster”]* a) Öğrencilere b) 19 Eylül’e kadar kayıt yaptıranlara c) www.arasyayincilik.com sitesinden 400 liralık alışveriş yapanlara %20 indirim uygulanacaktır.
** Katılım belgesi almaya hak kazanmak için sekiz dersin en az beşine katılmış olmak zorunludur.
*** Atölye çalışması sırasında kullanılacak kitaplar Aras Yayıncılık’ın Beyoğlu Tünel’deki merkezinde atölye katılımcılarına %40 indirimle sunulacaktır.
**** Zoom üzerinden yapılacak çevrimiçi atölyede, katılımcılara bağlantılar e-mail yoluyla gönderilecektir.

***** Banka Hesap Bilgileri:

ARAS YAYINCILIK İTH. İHR. LTD. ŞTİ.
Garanti Bankası, Galatasaray Şubesi
Hesap No: 068- 6297699
Iban: TR280006200006800006297699

Dekonta “Osmanlı Ermenileri: Kültür, Toplum, Siyaset” bilgisi, isim soyisim ile birlikte işlenmeli ve dekontun kopyası bilgi@yesayansalonu.com adresine gönderilmelidir.

Rober Koptaş 1977 İstanbul doğumlu. Marmara Üniversitesi’nde Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nü bitirdi. Üniversite yıllarından itibaren Aras Yayıncılık’ta görev aldı. Boğaziçi Üniversitesi ATA’da yazar, hukukçu, milletvekili Krikor Zohrab’ın siyasi yaşamı üzerine teziyle yüksek lisans derecesini aldı. 2006’tan itibaren mesai verdiği Agos gazetesinin yayın yönetmenliğini 2010-2015 yılları arasında yürüttü. Kitapları yayıma hazırladı, gazete yazıları, dergi makaleleri kaleme aldı. 2015’ten bu yana Aras Yayıncılık’ın yayın yönetmenliğini sürdürüyor.