19. ve 20. yüzyılın önemli bir kısmının en popüler eğlence formlarından biri olan modern tiyatro, bir “soft power” olarak bir tartışma alanı, bir kamuoyu, bir iletişim ve diplomasi kanalı yarattı ve etrafında kalabalık bir eyleyici ve takipçi kitlesi topladı. Güncel siyasal ve toplumsal gündemler, gerilimler, uzlaşmalar ve çatışmalar tiyatro sahnesinde yansımasını buldu. Bu atölyede bu genel bağlam içinde güçlü bir tiyatro mirasına sahip olan Osmanlı Ermenileri ve Modern Tiyatro serüvenini keşfe çıkacağız. Mekanlar, aktörler ve çatışmalar odağında bu sürece dair sorular sorup yanıtlar arayacağız. Bu engin ve kapsamlı konuyu ele alırken spot ışıklarını belirli noktalara çevirip birlikte inceleyeceğiz. Dini kökenli bir tiyatronun, bir milletin tiyatrosuna nasıl evrildiğine bakacağız. Osmanlı Ermeni cemaatinin, Saray’ın ve Osmanlı entelektüellerinin kültür politikalarında modern tiyatronun yerine dair sorular sorup, sahnede Ermeni kadın olmaya ve Osmanlı Kadınlarının Özgürlük mücadelesine odaklanacağız. Tiyatronun ve müzikal formlarının Osmanlı basınındaki işleniş biçimine dair örnekleri inceleyeceğiz. Osmanlı Ermeni tiyatrosunun coğrafi soyağacını tartışmaya açıp Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini birbirine bağlayan avangart isimler üzerinde duracağız.
Atölye program içeriğine buradan ulaşabilirsiniz.
17 Mayıs – 5 Temmuz 2023 tarihleri arasında düzenlenecek atölyenin kontenjanı 15 kişiyle sınırlıdır. 6 Şubat 2023’te yaşanan deprem felaketinden etkilenen şehirlerde yaşayan katılımcılar için ücretsiz kontenjan ayrılacaktır.
Atölye çevrimiçi yürütülecek ve katılımcılara atölye sonunda Yesayan Salonu tarafından Modern Tiyatro ve Osmanlı Ermenileri Atölyesi Katılım Belgesi verilecektir.
Yönetici: Ayşan Sönmez
Süre: 8 hafta (16 saat)
Gün ve Saat: Çarşamba, 19:00-21:00
Ücret: 2400 ₺*
Son Başvuru Tarihi: 15 Mayıs 2023[/vc_column_text][button size=”medium” target=”_blank” hover_type=”default” text=”Atölye Katılım Formu” link=”https://www.yesayansalonu.com/atolye-katilim-formu-3-2/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”#ff595a” hover_background_color=”#0082cb” border_color=”#ff595a” hover_border_color=”#0082cb” margin=”15px” custom_class=”butonzzzz”][vc_column_text el_class=”goster”]* a) Öğrencilere, b) 10 Mayıs’a kadar kayıt yaptıranlara, c) www.arasyayincilik.com sitesinden 500 liralık alışveriş yapanlara %20 indirim uygulanacaktır.
- Katılım belgesi almaya hak kazanmak için sekiz dersin beşine katılmış olmak zorunludur.
- Atölye çalışması sırasında kullanılacak kitaplar Aras Yayıncılık’ın Beyoğlu Tünel’deki merkezinde atölye katılımcılara %40 indirimle sunulacaktır.
- Zoom üzerinden yapılacak çevrimiçi atölyede, katılımcılara bağlantılar e-mail yoluyla gönderilecektir.
- Banka Hesap Bilgileri:
ARAS YAYINCILIK İTH. İHR. LTD. ŞTİ.
Garanti Bankası, Galatasaray Şubesi
Hesap No: 068- 6297699
Iban: TR280006200006800006297699
Dekonta “Modern Tiyatro ve Osmanlı Ermenileri Atölyesi katılım ücreti” bilgisi, isim- soyisim ile birlikte işlenmeli ve dekontun kopyası bilgi@yesayansalonu.com adresine gönderilmelidir.
*
Ayşan Sönmez Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümünden ve Boğaziçi Üniversitesi Oyuncularından mezun oldu. Tarih ve tiyatro yüksek lisansı yaptı. Mimesis Dergisi’nde çalıştı ve Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu Tiyatroda Kültürel Çoğulculuk Grubunda yer aldı. Tiyatro, tarih ve toplumsal cinsiyet alanlarında yazar, çevirmen ve editör olarak çeşitli yayınlar yaptı. Şu an Paris 8 Üniversitesi Fransız Jeopolitik Enstitüsünde Osmanlı Ermeni tiyatrosu üzerine doktora tezini tamamlamak üzere.
Kitap:
- Sue-Ellen Case, Feminizm ve Tiyatro, BÜ Yayınları, 2010; Selma James, Cinsiyet Irk Sınıf – Kadınlardan Yeni Bir Perspektif, bgst yayınları, 2010
- Hagop Baronyan, Haşmetlu Dilenciler, “Baronyan Oyunları” içinde, bgst yayınları, 2013
- Richard Kalinoski, Aydaki Canavar, bgst yayınları, 2013
- Kevork B. Bardakjian, Sivri Dilli Dahi: Hagop Baronyan’ın Siyasi ve Toplumsal Hicvi, bgst yayınları, 2017.
Makale:
- Reflections on the Legacy of 19th-century Istanbul Armenian Theater Projects in the Contexts of Ottomanism and Turkishness – Journal of the Society for Armenian Studies
- Hagop Ayvaz: An « Honnête Homme » Negotiating Life in a New Nation-state – The ‘rebirth’ of Armenian theatre in the Turkish ‘underground’ – www.observatoireturquie.fr
- War Crimes, Reconciliation on Theatre Scene, Drazen Erdemovic’s Case after Srebrenica Massacre – www.observatoireturquie.fr