HAZIRLIK AŞAMASINDA

Zabel Yesayan’ın Mücadelesi

Nora Tataryan ve Kayuş Çalıkman Gavrilof

Bu ay açılışını yaptığımız Yesayan Derneği’ndeki ilk etkinliğimizde Zabel Yesayan’ı anıyoruz. Kayuş Çalıkman Gavrilof ve Nora Tataryan’ın konuşmacı olacağı panelde Yesayan’ın Türkiye’de tanınmaya başlama hikâyesini, Yesayan’ın içinde konumlandığı ve karşısında durduğu feminizm biçimlerini, vicdan, bağışlayıcılık ve barış kavramları ekseninde Yesayan’ın mücadelesini konuşacağız.

Katılımcılar

Kayuş Çalıkman Gavrilof

1962 yılında İstanbul’da doğdu.  Marmara Üniversitesi’nde Seramik ve İstanbul Üniversitesi’nde Bilgi Belge Yönetimi okudu. Son on beş sene içinde çevirmenlik, seramik öğretmenliği, kütüphane yöneticiliği ve arşiv düzenleme çalışmaları yaptı. Siyasi faaliyetlerde bulundu, Hay-Gin adıyla kurulan Ermeni kadın platformunun kurucu üyesi olmuştur. Zabel Yesayan’ın Aras Yayıncılık’tan yayınlanan Yıkıntılar Arasında kitabının Türkçe çevirmenidir.

Nora Tataryan

Lisans eğitimini Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde tamamladıktan sonra yüksek lisansını Sabancı Üniversitesi Kültürel İncelemeler Bölümü’nde, doktorasını Toronto Üniversitesi Kadın Çalışmaları Bölümü’nde yaptı. Tataryan’ın ilgi alanları arasında estetik teori, kolektif hafıza, Türkiye’de çağdaş sanat ve cinsiyet çalışmaları bulunuyor. Şu an Kadir Has Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.