HAZIRLIK AŞAMASINDA

Ya aynalar, yalan da söylüyorsa?

Şebnem İşigüzel, Melike Koçak, Alara Çakmakçı

Melike Koçak ve Alara Çakmakçı, ‘Edebiyat Patikaları’nın üçüncü bölümünde yazar Şebnem İşigüzel’le İletişim Yayınları tarafından yayımlanan son romanı İstanbullu Amazonlar 1809’u konuşuyor.

Üç edebiyatçı, yazılmamış ve anlatılmamış bir tarihi, Osmanlı’nın ilk ve son kadın sultanının hikâyesini anlatan romandan yola çıkarak, bir tercih olarak unutmak ve hatırlamayı, tarihi, yok sayılanın bakışıyla yeniden yazmayı, gerçek ve doğru bilinenleri ters yüz etme ihtimal ve imkânını tartışacak. Türlü formlarda yazmanın hem kadın eliyle hafızanın hem de kadınlığın inşa sürecindeki etki ve gücünü konuşurken, edebiyat ve kötülük ilişkisini, gerçeklikte ve kurmacada, yaşamda ve hayalde kadınların önüne bin yıllardır kurulan bariyerleri yıkmada tarihin ve edebiyatın rolünü sorgulayacaklar.

Çeşitli metinlere göndermelerle de kurgulanan İstanbullu Amazonlar 1809’un katlarını kıpırtılı, kıvrak, esnek ve son derece “matrak” diline yakınlaşarak açarken, ilk romanı Eski Dostum Kertenkele’den bu yana İşigüzel’in edebiyatının omurgasını kuran dil, biçim, üslup tercihlerinin; dert edinmekten vazgeçmediği meselelerin de izini sürecekler.

Etkinliği buradan veya Yesayan Salonu Youtube kanalından izleyebilirsiniz.

Katılımcılar

Şebnem İşigüzel

1973 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesi’nde antropoloji okudu. İlk kitabı Hanene Ay Doğacak 1993 yılında yayımlandı. Aynı yıl Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne değer bulundu. Sonra sırasıyla Öykümü Kim Anlatacak (öykü, 1994), Eski Dostum Kertenkele (roman, 1996), ağırlıklı olarak Radikal İki’de yayımlanan yazılarını topladığı Neşeli Kadınlar Arasında (deneme, 2000), Sarmaşık (roman, 2002), Çöplük (roman, 2004), Resmigeçit (roman, 2008), Kirpiklerimin Gölgesi (roman, 2010), Venüs (roman, 2013), Gözyaşı Konağı, Ada, 1876 (roman, 2016), Ağaçtaki Kız (roman, 2016) ve İyilik (roman, 2019) adlı kitapları yayımlandı. 2015 yılında Venüs ile Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü’nün, 2016 yılında Gözyaşı Konağı, Ada, 1876 romanıyla Duygu Asena Roman Ödülü’nün sahibi oldu. Çocuklar için Annem Kargalar ve Ben (2011), Bir Puding Hikâyesi (2017) ve Uçtu Uçtu’yu (2017) yazdı. Romanları pek çok dile çevrildi. Yayımlandığı dillerde ilgi ve övgüyle karşılandı.

Melike Koçak 

Edebiyat öğretmeni. Notos5harflilerbir+bir gibi çeşitli kültür-sanat-edebiyat mecralarında öykü, deneme, eleştiri ve inceleme yazıları yayımlıyor. Makbule Aras ve Asuman Susam’la birlikte hazırladıkları 99 Beyit – Divan Şiirinden Beyitler ve Çözümlemeleri (2008) Can Yayınları’ndan yayımlandı. Aynı yıl, aynı yayınevinden çıkan Beşinci Pencere: Bir Cemil Kavukçu Portresi’ni hazırladı. 2016’den bu yana arasında genç okur yazarlar, göçmen kadınlar ve karma gruplarla çeşitli atölyeler düzenliyor.

Alara Çakmakçı

Lisans eğitimini 2017 yılında Paris’te, Nanterre Üniversitesi’nde Fransız Dili ve Edebiyatı ve Sanat Tarihi alanlarında tamamladı. Daha sonra İstanbul’a dönerek Bilgi Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar bölümündeki yüksek lisans eğitimi süresince kimlik, hafıza ve edebiyat-felsefe ilişkisi üzerine çalıştı. Halen tez aşamasında. Sıcak Nal, Kitap-lık, şerhh gibi dergilerde öykü ve şiirleri, Birikim, k24, Bir+Bir gibi platformlarda söyleşi ve makaleleri yayınlandı. Kitap editörlüğü ve çeviri yapmaya devam ediyor.