HAZIRLIK AŞAMASINDA

Şehrin Sonuna Yolculuk: Öfke, aidiyetler, mümkünler

Ekin Kurtdarcan ve Ege Altan

Yesayan Salonu’nun etkinlik serisi “Sınır Tanımayan Edebiyat”ın ikinci bölümünde, Aras editörlerinden Ekin Kurtdarcan ve Boğaziçi Üniversitesi’nde doktora öğrencisi Ege Altan, Mahir Güven’in Ağabey romanını ve Houda Benyamina’nın Divines filmini birlikte tartışıyorlar. İki eser aracılığıyla sanatın ve öfkenin toplumsal olarak dönüştürücü bir güç olup olamayacağı üzerine düşünüyor, kimliklerin ve aidiyetlerin türlü anlatılarla bağ kurma ve onlarla dayanışma alanları açma imkânı sağlayıp sağlayamayacağına bakıyorlar.

Fransızca kaleme alınmış ve 2018 Goncourt İlk Roman Ödülü’ne layık görülmüş olan Ağabey, Paris’in banliyölerinde büyümüş biri Uber şoförü diğeri ameliyat hemşiresi yarı Suriyeli yarı Fransız iki erkek kardeşin hikâyesi. Argo ile edebi dili özgün bir şekilde harmanlayan Güven, göçmenlik, İslamofobi, işsizlik ve aidiyetlerin kırılganlığı gibi güncelliğini yitirmeyen konular üzerinden alt sınıf gençliği ve banliyölerle ilgili klişeleşmiş siyasi söylemlerin ötesine geçerek bizi bambaşka bir dilsel alana, bambaşka bir anlatının içine sürüklüyor.

2016 yapımı, Cannes Film Festivali’nde Altın Kamera ödülü kazanan Divines’le yönetmen Houda Benyamina da kamerasını şehrin çeperlerine, bir gecekondu mahallesinde yaşayan genç Dounia’nın hayatına çeviriyor. Ne pahasına olursa olsun toplumun ona biçtiği rolü aşmaya ve zengin olmaya kararlı olan Dounia, uyuşturucu satıcısı Rebeka’nın acımasız dünyasına çekilirken, onun gibi zor şartlardan gelen dansçı Djigui’yle tanışması, onun için başka bir hayatın mümkün olup olmadığına dair bir kapı aralıyor. Divines, anlatısı ve estetiğini son yirmi yıldır Fransa’daki hâkim siyasi söylem üzerine yaptığı keskin gözlemlerden yola çıkarak oluşturan Benyamina’nın ince ince işlenmiş, çarpıcı ve yer yer trajik öğelerle harmanladığı filmi.

Etkinliği buradan veya Yesayan Salonu Youtube kanalından izleyebilirsiniz.

Ayrıca, ilgilenenlere, tartışılacak eserlerle ilgili çokdilli bir okuma ve izleme listesi sunuyoruz:

Ağabey üstüne:

Mahir Güven, Ağabey (çev. Ebru Erbaş), Can Yayınları (2020)
https://canyayinlari.com/kitapdetay/cagdas/roman/mahir–guven/agabey/22558/

Söyleşi: “Mahir Güven’le ilk romanı Ağabey ve bilumum aidiyetler: Onca nefret varken”, bir+bir, https://www.birartibir.org/aidiyetler/814-onca-nefret-varken

Erdem Özgül, “Babası Paşa Oğlu Mahir”, k24, https://t24.com.tr/k24/yazi/babasi-pasa-oglu-mahir,3014

Mahir Guven présente “Grand frère”, https://www.youtube.com/watch?v=JkqPJZCC-oY

Divines üstüne:

Filmi Türkçe altyazılı olarak Netflix’den izleyebilirsiniz: https://www.netflix.com/title/80115031

Fragman: https://www.youtube.com/watch?v=VT4YtWdK01M

Negar Azimi, “Houda Benyamina, the French Filmmaker Who Brought the Banlieues to Hollywood”, The New Yorker, 2017. https://www.newyorker.com/culture/persons-of-interest/houda-benyamina-the-french-filmmaker-who-brought-the-banlieues-to-hollywood

Emma Jones, “Interview: Houda Benyamina On Divines And Integrating Social Justice Into Her Films”, Electra Media, https://www.electramedia.co/blog/2016/11/16/electra-interview-houda-benyamina-on-divines-social-justice-and-the-quest-for-bling-in-the-parisian-banlieues

Genel:

Jim Wolfreys, The Republic of Islamophobia: The Rise of Respectable Racism in France (London: Hurst, 2017).

“Türkçe Rap’in Sesleri: Şiir, Müzik, Siyaset”, Notos, Ocak-Şubat 2021.

Amin Maalouf, Ölümcül Kimlikler (çev. Aysel Bora), Yapı Kredi Yayınları, 2019.

Katılımcılar

Ege Altan

2016 yılında Bilkent Üniversitesi’nin İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu, yüksek lisans eğitimini King’s College London’ın Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde tamamladı. Doktora çalışmalarına Boğaziçi Üniversitesi’nin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde devam eden Ege Altan’ın araştırma ilgi alanları modern ve çağdaş edebiyatta queer temsil, deneysel edebiyat, feminist eleştiri ve görsel sanatlar.

Ekin Kurtdarcan

 lisans eğitimini 2019 yılında, King’s College London ve Université Sorbonne – Paris IV’da Karşılaştırmalı Edebiyat alanında tamamladı. Aras Yayıncılık’ta editörlük yapıyor.