HAZIRLIK AŞAMASINDA

Misak Manuşyan ve 23’ler Anması

Nazizm’in katlettiği ölümsüz Kızıl Afiş direnişçilerini birlikte anıyoruz. Louis Aragon’un ünlü şiiriyle unutulmazlar arasına giren, göçmen işçilerden oluşan Manuşyan Grubu üzerine bir film ve konferans.

13.00 Suç Ordusu film gösterimi (yön: Robert Guédiguian)

Alman işgali altındaki Paris’te, Misak Manuşyan önderliğindeki direniş grubunun Nazizm’e ve işbirlikçilere karşı verdiği mücadele.

15.30Janet Barış ile film arkası

Guédiguian’ın Suç Ordusu filmini birlikte tartışıyoruz.

17.00 – Manuşyan ve Kızıl Afiş – Masis Kürkçügil

İkinci Dünya Savaşı’nda Nazizm’e karşı bir büyük direniş hikâyesi Paris’te göçmen işçiler tarafından yazıldı. Kürkçügil, Kızıl Afiş gerçeğini türlü yanlarıyla ele alıyor. Konuşmayı buradan veya Youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

Katılımcılar

Masis Kürkçügil

1947, İstanbul doğumlu. Feriköy Ermeni Ortaokulu, Atatürk Erkek Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde okudu. Köz Yayınları’nı kurdu, Sürekli Devrim dergisini çıkardı. Edirne Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi’nde Ekonomi ve İstatistik dersleri verdi, Yurt Ansiklopedisi’nde tarih koordinatörlüğü yaptı. Altı yılını Fransa’da mülteci olarak geçirdi. Birleşik Sosyalist Parti’nin (1994) kurucusu ve genel koordinatörü, sonra da ÖDP’nin (1996) kurucusu ve uluslararası ilişkiler sorumlusu oldu. Tarih Dergisi yayın kurulu üyesi. Bir Başka Tarih Mümkün müydü? / Ermeni Meselesi Üzerine Yazılar (Ayrıntı, 2023) kitabının yazarı. Şu anda Yazın Yayınları’nın sahibi ve Yeniyol adında bir dergi çıkarıyor.