HAZIRLIK AŞAMASINDA

Kovulduğumuz Cennet: Üsküdar

Sevengül Sönmez ve Mehmet Fatih Uslu

Kevork Pamukciyan’ın anısına

İstanbul’da Anadolu yakasının en büyük Ermeni mezarlığının Üsküdar’da olması burada yaşayanların çokluğuna, kültürel mirasın gücüne ve birbirinden ilginç yaşamlara tanıklık etmez mi? Geçen yüzyılda, Silahtar Bahçeleri’nden İcadiye’ye, Ermeni mezarlığından Yeni Dersane sokağın alt yanına kadar kocaman bir baklava diliminde bambaşka hayatlar vardı. Bugün bazıları sokak adlarında kalan aileler, bazıları sadece romanlarda, anılarda anlatılan yaşantılar ve unut(tur)ulan Üsküdarlılar kimlerdi?

Dinleyicileri Üsküdar’a başka bir gözle bakmaya davet eden Sevengül Sönmez, Bağlarbaşı’ndan Üsküdar Meydanı’na inen Selamsız Caddesi’ndeki kiliselere, okullara, konaklara dair bilgiler verirken mahallenin imar edilmesinde emeği geçen Ermenilere de değiniyor. Mehmet Fatih Uslu da Zabel Yesayan’dan, Bedros Turyan’a, Dikran Çırakyan’dan, Apraham Sakayan’a geçen yüzyılın önemli kültür insanlarının Üsküdar’ını anlatarak bu geziye eşlik ediyor.

Etkinliği buradan veya Yesayan Salonu Youtube kanalından izleyebilirsiniz.

Katılımcılar

Sevengül Sönmez

Çok sayıda kitabın editörlüğünü yapmanın yanı sıra biyografiye ve tanıklıklara duyduğu merak nedeniyle edebiyatçıların yaşamlarını sergiler ve müzeler aracılığıyla görselleştiriyor. Sabahattin Ali’nin yaşamöyküsünü fotoğraflarla anlatan Bir Fotoğraf Camı, Fotoğrafını Bekliyorum, Şehirlere Alışamadı, Canım Aliye Ruhum Filiz sergilerini hazırladı. Adalar Müzesi’nin edebiyat danışmanlığı, Sait Faik Müzesi, Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi ve Ziya Gökalp Müzesi küratörlüğünü üstlendi. Adalar Müzesi’nde Adalar, Yazarlar, Şairler, Mitostan Edebiyata adlı bir sergi açtı. 2017’den bu yana Boğaziçi Üniversitesi’nde konuk öğretim görevlisi olarak ders veriyor. A’dan Z’ye Sait Faik, A’dan Z’ye Sabahattin Ali, İstanbul’un 100 Ailesi adlı kitapları var.

Mehmet Fatih Uslu

Koç Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü öğretim üyesi. Kitapları Çatışma ve Müzakere: Osmanlı’da Türkçe ve Ermenice Edebiyat (2014) İletişim Yayınları, Tanzimat ve Edebiyat: Osmanlı İstanbul’unda Modern Edebi Kültür (2014, Fatih Altuğ ile beraber derleme) İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlandı. İngilizce, İtalyanca ve Ermeniceden çok sayıda kitap ve makale çevirdi.