HAZIRLIK AŞAMASINDA

Kırık Şehrin Parçaları

Raşel Meseri, Melike Koçak, Alara Çakmakçı

Yesayan Salonu’nun yeni etkinlik serisi “Edebiyat Patikaları”nın ilk bölümünde Melike Koçak ve Alara Çakmakçı, yazar Raşel Meseri’yle Alfa Kitap’tan çıkan son romanı Kırık Şehir’i konuşuyorlar.

Feminist bir ütopya, aynı zamanda başka mümkünleri de işaret eden bir distopya olarak okunabilen Kırık Şehir, insan merkezli bakışın sömürü ve tahakkümle cereyan eden alt akıntılarının, ırkçılığın, cinsiyetçiliğin, homofobinin, sınıfçılık ve türcülüğün de bir eleştirisi.

Üç edebiyatçı, romanın ve kurmacanın açtığı patikada patriyarkayı, kapitalizmi, heteronormativiteyi ve antroposen çağı tartışacaklar. Günümüz Türkiyesinde türlü biçimlerde kendini gösteren şiddet sarmalı içerisinde yaşamayı ve yazmayı, yazarken nasıl nefes almayı konuşacaklar.

Sohbetin canlı yayınını buradan veya Yesayan Salonu Youtube kanalından izleyebilirsiniz.

Melike Koçak’ın Raşel Meseri’yle kitap üstüne söyleşisini bir+bir‘de okuyabilirsiniz.

Katılımcılar

Melike Koçak 

Edebiyat öğretmeni. Notos5harflilerbir+bir gibi çeşitli kültür-sanat-edebiyat mecralarında öykü, deneme, eleştiri ve inceleme yazıları yayımlıyor. Makbule Aras ve Asuman Susam’la birlikte hazırladıkları 99 Beyit – Divan Şiirinden Beyitler ve Çözümlemeleri (2008) Can Yayınları’ndan yayımlandı. Aynı yıl, aynı yayınevinden çıkan Beşinci Pencere: Bir Cemil Kavukçu Portresi’ni hazırladı. 2016’den bu yana arasında genç okur yazarlar, göçmen kadınlar ve karma gruplarla çeşitli atölyeler düzenliyor.

Raşel Meseri

İzmir’de doğdu. Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV bölümünü bitirdi, çeşitli belgesel ve kısa filmler yaptı. Tiyatro oyunları, çocuk kitapları ve romanlar kaleme alıyor. Kaleme aldığı Can’lı ve Işıltı’lı Maceralar çocuk kitapları serisinin altı kitabı yayımlandı. Romanları Köpekbalıklarının Kayıp Şarkıları (2018) Delidolu Yayınları, Kırık Şehir (2020) ise Alfa Yayınları tarafından yayımlandı. Şekillerin Oyunu adlı çocuk kitabı Hippo Kitap, Küt Oynayan Kadınlar romanı ise Alfa Yayınları tarafından yayımlanacak.

Alara Çakmakçı

Lisans eğitimini 2017 yılında Paris’te, Nanterre Üniversitesi’nde Fransız Dili ve Edebiyatı ve Sanat Tarihi alanlarında tamamladı. Daha sonra İstanbul’a dönerek Bilgi Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar bölümündeki yüksek lisans eğitimi süresince kimlik, hafıza ve edebiyat-felsefe ilişkisi üzerine çalıştı. Halen tez aşamasında. Sıcak Nal, Kitap-lık, şerhh gibi dergilerde öykü ve şiirleri, Birikim, k24, Bir+Bir gibi platformlarda söyleşi ve makaleleri yayınlandı. Kitap editörlüğü ve çeviri yapmaya devam ediyor.