HAZIRLIK AŞAMASINDA

İster Ağla İster Gül: Sahne Tozlu Anılarım

Bercuhi Berberyan ve Duygu Dalyanoğlu

BGST Yayınları’nın tiyatro/kültürel çoğulculuk dizisinden yeni çıkan İster Ağla İster Gül: Sahne Tozlu Anılarım kitabının yazarı Bercuhi Berberyan, kitabın editörü Duygu Dalyanoğlu’nun sorularını cevaplıyor. Söyleşide 1972’den 2007’ye kadar süren zaman aralığında, sonradan Berberyan Kumpanyası adını alacak Ermeni tiyatrocular özelinde, yakın dönem Ermeni tiyatrosu tarihine odaklanılıyor. Cemaat tiyatrosunun oyuncuları, dansçıları, müzisyenleri, teknik ekibi, repertuar tercihleri, özgün ya da uyarlama oyunları, seyirci profili gibi pek çok konu etkinlik kapsamında konuşuluyor.

Etkinliği buradan veya Yesayan Salonu Youtube kanalından izleyebilirsiniz.

(Bercuhi Berberyan’ın kaleminden)

“Biz tiyatrocular kolayca ağlar, kolayca güleriz. Hem ağlatabilir hem güldürebiliriz. Bunu yaparken kimi zaman etkilenir, kimi zaman etkilenmeyiz. Ama her şekilde yaptığımız işi inanarak yaparız. Tiyatro bizim için bir yaşam biçimidir. O daima her şeyimizin önündedir. Bir kez alışmışsak sahne tozu yutmaya, yardan geçebilir ondan geçemeyiz. Toz, koku, küf, ter, soğuk, sıcak vız gelir. Gam, keder, hastalık, ölüm tırıs gider. Alkış her derdin çaresidir.

Öyle çok şey paylaşılır ki bir oyun sürecinde, bir dolu anı oluşur, unutulmaz anılar. “Hatırlıyor musun hani…” ya da “Hiç unutmam, bir gün…” diye başlayan cümlelerin sonu gelmez. Bir araya her gelişte anlatılır. Hem ağlanır hem gülünür.

Kırk yılı geçti sahne tozu kanıma gireli. Çok anı oluştu çook… Oynanan onca oyunun, bir nefesmişçesine uçup gittiği gibi yok olup gitsin istemedim onca yaşanmışlık. Kalsın bir yerlerde. Bilinsin.

Yirmi yılı aşkın bir süredir sahne paylaşmış bir ekibiz biz… Eşim Arto Berberyan’ın ölümünden sonra benimsediğimiz bir de adımız var. ‘Berberyan Kumpanyası’yız biz. Ölüp gitsek de bir gün adımız kalabilir. Özümüz merak edilebilir.

Haydi buyurun siz de dalın sahne tozlu anılarımıza ve… İster ağlayın ister gülün bizimle…”

Katılımcılar

Duygu Dalyanoğlu 

2009 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu.2009 yılından bu yana Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nda oyunculuk, oyun yazarlığı ve yönetimi, yayıncılık alanlarında çalışıyor. 2016 yılında İstanbul Şehir Üniversitesi Kültürel Çalışmalar bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı ve “Ermeni Diasporasında Oyun Yazarlığı: Melankoli ve Hayatta Kalma” başlıklı yüksek lisans tezini kaleme aldı. Yakın zamanda Kadir Has Üniversitesi, Kadın Çalışmaları programında doktora eğitimine başladı. 2017-2018 sezonunda Aysel Yıldırım ile birlikte kaleme aldığı Zabel oyunu ile Tiyatro Eleştirmenler Birliği Ödülleri ve Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri tarafından ‘Yılın Yerli Oyun Yazarı’ ödülüne layık görüldü. Haziran 2020’de K’nın Sesi adlı ses tiyatrosu / podcast projesini başlattı.

Bercuhi Berberyan 

Amatör tiyatrocu, yazar, ressam İstanbul’da doğdu. Lise ve Öğretmen Okulunu bitirdi. İlkokul öğretmenliğinden emekli oldu. Uzun yıllar, tanınmış bir tiyatrocu olan eşi Arto Berberyan’ın amatör tiyatro grubunda oyuncu ve kostüm tasarımcısı olarak görev aldı. Eşinin ölümünden sonra, Berberyan Kumpanyası’nın yöneticilik görevini üstlendi. 2000 yılında başladığı bu görevi oyun yazarı ve yönetmen olarak sürdürdü. Arto Berberyan’ın yazdığı Kaç Kişot – Don Nazar, Pierre Daninos’un yazdığı Hasaragyan Adında Biri (adaptasyon) ve kendi yazdığı Kınalı Ah Kınalı, Vah Kınalı ve Grand Majestik Gazinosu adlı oyunları sahneledi. İçimiz Isınsın Biraz (Adalı Yayınları, 2005), Ermenistan’da Bir Türkiyeli (Metis Yayınları, 2009) Burgazada Sevgilim (Adalı Yayınları, 2010), Agos’taki Kaplumbağa (Adalı Yayınları, 2011) ve Aram Gülyüz – Yeşilçam’ın En Üretken Muzip Yönetmeni (Paros Yayınları, 2017) adlı beş kitabı vardır.